Kategorier: Seneste nyt

Youtube – en enkel genvej til forældrekommunikation


Posted on

YouTube er ikke forbeholdt børn og unge som underholdning. Stadig flere lærere bruger korte filmklip til at fortælle forældrene, hvad der sker i skolen. Det virker – og er overkommeligt at gå i gang med. Kast jer ud i det – uanset alder, opfordrede lærer Michael Jensen på SkoleIntraTræf – med masser af positiv feedback fra deltagerne.

Mere it i undervisningen, lyder mantraet for Michael Jensen, som er lærer på Verninge Skole: “Jeg har valgt at lægge stor vægt på it i min kommunikation med eleverne, forældrene og mine lærerkolleger, og her kommer SkoleIntra ind som et vigtigt element.”

“De fleste forældre vil gerne vide, hvad deres børn foretager sig i løbet af skoledagen. Det kan være svært at få lokket informationen ud af poderne, når familien samles om aftensmaden. Og de færreste forældre har overskud til at læse en lang rapport fra klassens lærere samtidig med tv-nyhederne,”siger Michael Jensen. 

“Men en kort Youtube-video med klip fra idræt, engelsk eller matematikundervisningen, er en sjov og hurtig måde at få indblik i børnenes hverdag, synes de fleste. Jeg har i hvert fald fået mange positive tilbagemeldinger fra forældrene,”

Børnene elsker det

Børnene synes, det er sjovt at blive filmet og se sig selv bagefter. Det er desuden en god måde at dokumentere sin undervisning på.

“Her er SkoleIntras rolle vigtig. Alle er på, og det er nemt og hurtigt at uploade videoklippene eller lægge et link ind til Youtube. Skolen har sin egen Youtube-kanal, så det er ikke alment tilgængeligt. Jeg har naturligvis indhentet tilladelse fra forældrene til at vise billeder og video af deres børn i dette forum. Det er vigtigt at få på plads, selvom det drejer sig om et relativt lukket forum,” fortæller Michael Jensen.

Få minutter at redigere et videoklip

“Jeg vil rigtig gerne inspirere mine kolleger til i højere grad at bruge it og bl.a. udnytte SkoleIntra i undervisningen. Det er vigtigt at afmystificere og vise, hvor enkelt det er. Det tager ganske få minutter at redigere et videoklip.”

“Jeg gør som regel det, at jeg fjerner baggrundsstøj, klipper overflødige sekvenser ud og lægger lidt musik på. Det tager omkring et kvarter. Naturligvis går det hurtigere, jo flere gange man gør det, men det vigtigste er at kaste sig ud i det,” fortæller Michael Jensen.

Alle kan, hvis de har interessen

Der er en udbredt opfattelse af, at lærerne er håbløst bagud i forhold til eleverne, hvad angår it. Den køber Michael Jensen ikke.

“Lærerne bliver beskyldt for, at de tilhører den ældre generation og ikke følger med den teknologiske udvikling. Det gælder for nogle lærere, men jeg tror, det i højere grad er et spørgsmål om interesse og et vist gå-på-mod end om alder.”

“Jeg er selv 42 år og tilhører ikke den helt unge generation af lærere. Min pointe er, at alle kan, hvis de har interessen. Det gælder også for eleverne, at de skal vænne sig til at bruge it som et læringsredskab og et kommunikationsmiddel. Ligesom med al anden indlæring er det vigtigt at formidlingen gøres sjov, spændende og frem for alt interaktiv, siger Michael Jensen.

SkoleIntra er limen, der binder programmerne sammen

Det er fint at vænne eleverne til, at nogle programmer som Google drev, One Note og Trello kan bruges til at gemme og dele, andre kan bruges til at redigere billeder og video, og SkoleIntra er limen, der binder det hele sammen, for her har alle adgang – både lærere, elever og forældre,” fremhæver Michael Jensen.

Bemærk!

Et godt og sikkert alternativ til Youtube er SkoleTube, hvor man kan uploade videoer i lukkede fora.